Behandeling van MS

Hoe de ziekte Multiple Sclerose klachten veroorzaakt in het lichaam kan worden weergegeven als een soort kettingreactie; het begint bij een ontregeld immuunsysteem, gevolgd door ontstekingen in het centrale zenuwstelsel als gevolg van de Multiple Sclerose en op den duur blijvende schade aan het zenuwstelsel.

Specifieke Multiple Sclerose behandelingen zijn erop gericht om zo vroeg mogelijk in deze ‘kettingreactie’ in te grijpen. Hoewel Multiple Sclerose nog niet te genezen valt, zijn de  Multiple Sclerose behandelingen in de afgelopen 10 jaar verbeterd qua effectiviteit.

Er is veel onderzoek gedaan en dat heeft verschillende mogelijkheden voor Multiple Sclerose behandelingen opgeleverd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen:

• Multiple Sclerose behandelingen met geneesmiddelen die de klachten doen verminderen (symptoombehandeling)
• Multiple Sclerose behandelingen van acute verslechtering als gevolg van de Mulitple Sclerose (relapses)
• Multiple Sclerose behandelingen met geneesmiddelen die het Multiple Sclerose ziekteproces kunnen remmen (immunomodulatie)

Gerichte Multiple Sclerose behandelingen

Bij Multiple Sclerose veroorzaakt een ontregeld immuunsysteem (het afweersysteem tegen infecties) onstekingen in de hersenen en het ruggenmerg. Daarbij onstaat blijvende schade aan myeline en axonen die een groot deel van de Multiple Sclerose klachten veroorzaakt.

Multiple Sclerose behandelingen richten zich vaak op het voorkomen van het optreden van ontstekingen en dus meer op de ‘oorzaak’ van de Multiple Sclerose klachten. Wanneer het de vorming van het aantal ontstekingen wordt verminderd, zullen er ook minder terugvallen optreden. Echter, eenmaal veroorzaakte schade aan axonen kan niet meer worden hersteld door Multiple Sclerose behandelingen. Vroeg inzetten van deze therapievorm is bedoeld om de onomkeerbare schade als gevolg van de Multiple Sclerose zo veel mogelijk te voorkomen. Multiple Sclerose behandelingen zijn dus meer voor onderhoud die effecten op de langere termijn beogen. Deze Multiple Sclerose behandelingen noemen we immunomodulerende therapie of immunomodulatie.

Informatie over de verschillende immunomodulerende middelen kunt u bij uw neuroloog opvragen.

Soms zijn er tijdens behandeling tijdelijke klachten. Dr. P.A.D. Bouma van het Tergooi Ziekenhuis in Blaricum legt uit wat u dan het beste kan doen.