Behandeling van een acute verslechtering (schub of relaps)

Soms is het moeilijk om te onderscheiden of de optredende Multiple Sclerose klachten door een schub komen, door een infectie of gewoon een onderdeel zijn van dagelijkse of wekelijkse veranderingen in het patroon van Multiple Sclerose klachten.

Acute Multiple Sclerose klacht: Relapse

Een relapse/ schub is een acute Multiple Sclerose klacht en wordt als volgt omschreven: een periode, variërend van minstens 24 uur tot weken, met snel opkomende nieuwe Multiple Sclerose klachten of het optreden van oude Multiple Sclerose klachten die eerder waren verdwenen. Het optreden van deze klachten mag niet in verband worden gebracht met koorts, een infectie of het stoppen of starten met een behandeling.

Op het moment dat er een schub (exacerbatie, relapse, terugval, aanval) optreedt is er sprake van een acute ontsteking door Multiple Sclerose op één of meer plaatsen in het centrale zenuwstelsel. Bij dit ontstekingsproces zijn de bloedvaten betrokken die rondom de zenuwuitlopers voor een lichte zwelling van het zenuwweefsel zorgen. Hierdoor wordt de informatieoverdracht (prikkelgeleiding) tussen de zenuwcellen in de hersenen vaak bemoeilijkt. Dat is het moment waarop u Multiple Sclerose klachten krijgt. Om dit opvlammende ontstekingsproces te behandelen worden vaak corticosteroïden als methylprednisolon ingezet.

Niet elke schub hoeft behandeld te worden. In het algemeen is het zinvol een behandeling te overwegen als de Multiple Sclerose klachten al enkele dagen bestaan zonder tekenen van herstel en er problemen in het dagelijkse functioneren zijn.

Corticosteroïden

Corticosteroïden, stoffen die verwant zijn aan bijnierschorshormoon, kunnen de duur van schubs/relapses verkorten. Ze hebben een sterke ontstekingsremmende werking en zijn op verschillende manieren toe te dienen. Meestal wordt gebruik gemaakt van een infuus, zodat het geneesmiddel direct in de bloedbaan komt. Daarbij komt een behandeling volgens een schema van drie of vijf dagen ziekenhuisopname het meest voor. Een voorbeeld hiervan is Methylprednisolon. Ook kan het zijn dat u tabletten krijgt voorgeschreven.

Niet elke Multiple Sclerose terugval wordt met corticosteroïden behandeld. Bij een milde Multiple Sclerose terugval krijgt u vaak het advies om meer rust te nemen en te wachten totdat het vanzelf beter gaat. De werkzaamheid bij klachten van verminderde spierkracht of verslechterd gezichtsvermogen is vaak beter dan bij gevoelsklachten of evenwichtsstoornissen. Corticosteroïden zijn, vanwege de bijwerkingen die op kunnen treden, niet geschikt voor onderhoudsbehandeling. Bij langdurig gebruik bestaat onder andere kans op botontkalking, suikerziekte en een hoge bloeddruk.

 Lees hier meer over de MS symptoombehandeling.