Multiple Sclerose symptomen

Er zijn twee fasen (processen) die Multiple Sclerose klachten veroorzaken:

- Multiple Sclerose klachten als gevolg van de ontsteking
- Multiple Sclerose klachten als gevolg van myeline- en axonbeschadiging

Multiple Sclerose klachten als gevolg van de ontsteking

In het centrale zenuwstelsel lopen bloedvaten, die het zenuw weefsel van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. De ontstekingen bij Multiple Sclerose bevinden zich vaak rondom deze bloedvaten en zorgen voor een lichte zwelling in het zenuwweefsel. Hierdoor wordt de informatieoverdracht (prikkelgeleiding) tussen de zenuwcellen in de hersenen vaak bemoeilijkt. Daarnaast wordt de myeline beschadigd. Dat is het moment waarop iemand Multiple Sclerose klachten krijgt. Zo’n ontstekingsperiode wordt vaak een ‘relaps’, een ‘exacerbatie’, een ‘terugval’ of een ‘schub’ genoemd. In de regel komt de ontsteking na enkele weken tot rust.

Multiple Sclerose klachten als gevolg van myeline- en axonbeschadiging

Tijdens een ontsteking wordt de beschermende myelinelaag beschadigd. In de regel kan herstel van het zenuwweefsel en de myeline optreden en wordt ook de informatieoverdracht tussen de verschillende zenuwcellen hersteld. U kunt zich voorstellen dat naarmate er meer ontstekingen zich voordoen op dezelfde plek, de beschadiging van de myeline ernstiger wordt. Dit betekent dat de myeline zich uiteindelijk niet meer kan herstellen; er is blijvende schade ofwel een litteken in het zenuwweefsel ontstaan.


Uiteindelijk wordt ook de kern van de zenuwuitloper, het axon, beschadigd en gaan de zenuwuitlopers verloren. De naam Multiple Sclerose komt voort uit het feit dat er vaak sprake is van verschillende (multiple) ontstekingshaarden met verscheidene littekens (sclerosis) op verschillende plaatsen in het centrale zenuwstelsel. De mate waarin dit proces optreedt, is van persoon tot persoon zeer verschillend. De verminderde informatieoverdracht in het centrale zenuwstelsel kan uiteenlopende Multiple Sclerose klachten veroorzaken. Uiteenlopend in de zin van ernst, alsook in de verschillende soorten Multiple Sclerose klachten. De plaats in het centrale zenuwstelsel, waar de ontstekingen zich voordoen en waar de myeline is afgebroken, is bepalend voor de Multiple Sclerose klachten die u hebt. Ontstekingen, en beschadiging van myeline kunnen zich ook voordoen zonder dat er Multiple Sclerose klachten optreden.


De meest voorkomende Multiple Sclerose klachten op een rij:
Acute Multiple Sclerose klachten 
- Relapses

Chronische of periodieke Multiple Sclerose klachten
- Vermoeidheid
- Gevoelstoornissen
- Krachtvermindering
- Stijfheid/spasticiteit
- Problemen met evenwicht en coördinatie
Pijn
- Moeite met zien
Blaas- en darmproblemen
- Concentratie- en geheugenproblemen
- Warmte intolerantie
Stemmingsstoornissen