Warmte-intolerantie

Warmte intolerantie (thermosensitiviteit) is een gevoeligheid voor warmte waardoor Multiple Sclerose klachten kunnen verergeren. Het gebeurt in een aantal gevallen dat mensen met Multiple Sclerose klachten krijgen door bijvoorbeeld in de zon te zitten, een saunabezoek of door het zwemmen in warm water. Een verhoogde lichaamstemperatuur door koorts kan ook de Multiple Sclerose klachten verergeren.

Vaak krijgen deze patiënten in een warme omgeving last van moeheid en / of een zwaar en krachteloos gevoel in armen of benen. Over het algemeen gaan deze Multiple Sclerose klachten weer over na enkele uren rust in een koele omgeving of na een koel bad. Ook zijn er patiënten die juist slechter functioneren in een koude of vochtige omgeving en daardoor Multiple Sclerose klachten krijgen.

Hoe het klimaat de Multiple Sclerose klachten beïnvloedt is niet bekend. Het beste wat u kunt doen om dit te signaleren is goed op te letten wanneer zich een plotselinge verandering van uw klachten voordoet. Gebeurt dit vaak als u zich in een warme, koude of vochtige omgeving bevindt? Dan kunt u een volgende keer maatregelen nemen om hier goed mee om te gaan zodat u geen of minder last krijgt.

Multiple Sclerose verloopt bij iedere patiënt anders Degene die het beste weet hoe uw lichaam op bepaalde omstandigheden reageert bent u. Daarom is het belangrijk om naar uw lichaam te luisteren en de omstandigheden daarop aan te passen. U kunt bijvoorbeeld bepaalde omgevingen vermijden als u weet dat uw Multiple Sclerose klachten door een bepaalde temperatuur verergeren of u kunt bijvoorbeeld een airco laten installeren als het erg warm is in de zomer. Hieronder vindt u een aantal praktische tips die u kunnen helpen om met warmte intolerantie om te gaan.

Praktische tips voor Multiple Sclerose klachten als gevolg van warmte intolerantie

• Vermijd warme omgevingen zoals sauna’s, warme zwembaden etc.
• Een langzaam lauwer (of kouder) wordende douche kan soms ook wonderen doen.
• Koel uzelf met ijsblokjes in een handdoek of met cool packs.
• Als het erg warm is tijdens een langere periode kan een airco uitkomst bieden