MS en alcohol

Multiple Sclerose (MS) en alcohol is geen aanrader. MS is een ziekte die te maken heeft met het immuunsysteem dat, door een afwijking, de werking van het centrale zenuwstelsel bemoeilijkt. Immuuncellen vallen, om een nog onbekende reden, het beschermlaagje (Myeline) rondom de zenuwuitlopers aan waardoor deze beschadigd raakt. De signaaloverdracht vanuit de hersenen naar andere delen van het lichaam verloopt hierdoor niet meer soepel. Verlies van zintuigen als gevoel, zicht en gehoor is de gemene deler van MS klachten.


Effecten combinatie MS en alcohol


 Alcohol heeft effect op het centraal zenuwstelsel en een teveel aan alcohol kan zorgen voor verlies van balans, ongecontroleerde bewegingen, gebrek aan coördinatie, gebrekkige spraak en een beperkt denk- en inschattingsvermogen. MS en alcohol kan zelfs na een glas alcohol een verkeerde combinatie zijn, doordat vooral het verlies van balans en gebrek aan coördinatievermogen verergeren. Ook eventuele vermoeidheid kan als gevolg van de combinatie MS en alcohol verergeren. Daarnaast kan de combinatie MS en alcohol al snel leiden tot een drankverslaving en depressie. De algemene onderzoeksresultaten voor een combinatie van MS en alcohol zijn daarom negatief.


Combinatie MS, alcohol en MS medicijnen


In de combinatie van MS en alcohol spelen medicijnen tevens een rol. Bij het combineren van MS medicijnen met alcohol kan het zijn dat er onverwachte bijwerkingen optreden of de MS symptomen nog meer versterkt worden. Daarom is het van belang dat voordat u met de ziekte MS alcohol nuttigt u eerst uw arts of neuroloog raadpleegt. Zij kunnen u het beste adviseren of het verstandig is om met uw MS alcohol te nuttigen en met welke MS-medicatie dit niet aan te raden is.


Ten slotte: U maakt zelf de overweging of u het wel of niet prettig vindt om ondanks de MS alcohol te nuttigen. Het is belangrijk om na te denken wat hiervan de gevolgen zijn voor uw ziekte MS, zelfs wanneer dit een of twee glazen alcohol betreft. Wanneer u merkt dat u drinkt om emoties in verband met de diagnose MS te onderdrukken is het van belang om hulp te zoeken. Dit kan een alcoholverslaving zijn en daarvoor is professionele hulp beschikbaar.