MS en emoties

Multiple Sclerose kan de simpelste taken moeilijk maken. Aankleden, schrijven, normaal praten of sporten: er zijn perioden dat dit door de Multiple Sclerose klachten niet meer lukt en soms verdwijnt zo’n vaardigheid zelfs voorgoed. Het gevaar dreigt dan dat uw gevoel van eigenwaarde daaronder te lijden heeft. Het lijkt dan ook verstandig om uw eigenwaarde te laten afhangen van andere, wellicht diepere zaken.

Dat is natuurlijk wat makkelijker gezegd dan gedaan. Maar de kern is onmiskenbaar waar: u bent méér dan uw lichaam die de ziekte Multiple Sclerose heeft. De één is de onvervangbare moeder van haar kinderen, de ander een leuke oom, een gekoesterde zoon, weer een ander een hartsvriendin. Eigenlijk hebt u voor al uw dierbaren een waarde die weinig te maken heeft met uw zelfredzaamheid of de Multiple Sclerose. Uw partner is tenslotte niet van u gaan houden omdat u zo goed uw veters kon strikken. Maar om uw gevoel voor humor, uw kijk op de wereld en... uw zelfrespect. In dat laatste zit iets heel bijzonders: mensen die zichzelf niet waarderen om wat ze zijn, maar om wie ze zijn, oogsten ook veel meer waardering van hun omgeving.


Acceptatie van wat u wel kunt met Multiple Sclerose

Accepteren dat u nu Multiple Sclerose hebt, is zonder twijfel het moeilijkste dat er is. En wellicht nog moeilijker voorstelbaar: op een bepaald moment gaat u dat toch gewoon doen. Sterker: de ervaring met Multiple Sclerose-patiënten leert dat eigenlijk iedereen op een gegeven moment het leven weer gaat waarderen en zelfs weer oprecht kan genieten van de mooie kanten van het bestaan. Niet dat u uw ziekte gaat negeren. Integendeel. Het is eerder zo dat Multiple Sclerose een duidelijke plaats krijgt in uw leven, zodat u er makkelijker mee kunt omgaan.
Het is een proces van vallen en opstaan, van twee stappen vooruit en anderhalf achteruit.


Onzichtbare klachten van Multiple Sclerose

Het moeilijke van Multiple Sclerose ligt ook in het onzichtbare ervan. Als u gewoon een been breekt, krijgt u gips. Het fijne van gips is, dat iedereen kan zien dat u even niet in staat bent de honderd meter te sprinten. Multiple Sclerose heeft geen gips of andere uiterlijke kenmerken. Vermoeidheid en pijn als gevolg van Multiple Sclerose blijven daarom onzichtbaar. Als gevolg daarvan kan uw omgeving voortdurend te veel van u verwachten. En omgekeerd: u zult het moeilijk vinden uw omgeving keer op keer teleur te moeten stellen. Dit alles maakt het acceptatieproces niet eenvoudiger. Gelukkig bent u niet alleen. Vele Multiple Sclerose patiënten hebben dit ook doorgemaakt of zitten er middenin. Zoek daarom vooral contact met lotgenoten via patiëntenverenigingen. Dan hoeft u niet het wiel steeds opnieuw uit te vinden. En krijgt u bovendien veel meer voorbeelden aangereikt van mensen die een manier hebben gevonden om Multiple Sclerose een plek in hun leven te geven.


 Kijk ook eens bij tips voor elke dag.