MS hebt u niet alleen

Op jonge tot volwassen leeftijd is de ziekte MS één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Dit is meestal een periode waarin iemand volledig in de bloei van zijn leven staat. De diagnose met de ziekte MS betekent dat u anders over uw dagelijkse activiteiten moet gaan nadenken. Dit hoeft u niet allemaal zelf  te doen en er zijn een aantal mensen die u hierbij kunnen helpen.


Met de ziekte MS is er niemand die verwacht dat u alles zelf kunt. In de zorg staat een grote groep professionals voor u klaar, die kan helpen uw leven met deze aandoening zoveel mogelijk naar uw eigen wensen in te richten.

In onderstaand overzicht vindt u de meest voorkomende problemen, oplossingen en zorgverleners bij elkaar die te maken hebben met de ziekte MS. De ziekte MS verloopt bij niemand op precies dezelfde manier. Daarom, zult u lang niet met alle problemen die hieronder staan beschreven te maken krijgen.

Praten over de ziekte MS
Het praten over bepaalde gevoelens kan al een hoop oplossen. Praat bijvoorbeeld over uw angsten en twijfels in verband met uw ziekte MS. Praten is de eerste en belangrijkste stap naar het kunnen aanvaarden van hulp. Schroom niet om eens te raden te gaan bij geschoolde hulp, zoals een psycholoog of relatietherapeut(e). Het aanvaarden van hulp door anderen maakt alles voor ú een stuk eenvoudiger. Voor u én uw omgeving. Praat met uw familie en vrienden over uw gevoelens. Stuit u op problemen, bespreek het met uw behandelend arts. Twee weten meer dan één, en uw gevoelens delen is vaak de eerste (en grootste) stap op weg terug naar een evenwicht en het opbouwen van een leven met de ziekte MS. Het goede nieuws is dat bijna iedereen na verloop van tijd dat evenwicht vindt en weer van het leven gaat genieten.