Marc Cremers over vakantie en Multiple Sclerose

Iets langer dan 6 jaar geleden kreeg ik plots tintelingen en een  verminderende motoriek aan mijn rechterhand en linkerbeen. De huisarts vond dit toch wel vreemd aan tegenovergestelde kanten. Hij heeft me meteen doorgestuurd naar de neuroloog. Daar was de diagnose na een MRI en lumbaalpunctie eigenlijk wel snel gesteld: Multiple Sclerose. Het beeld dat ik toen van de ziekte Multiple Sclerose had: rolstoel. Dus je wereld stort echt in na zo’n diagnose. Gelukkig staat die wereld nu wel fier overeind, meestal dan.

De Multiple Sclerose heeft natuurlijk wel invloed op mijn leven. Ik doe mijn best om alle zaken die MS met zich mee brengt goed op te pakken en er mee om leren gaan. Het afgelopen jaar was wat rommeliger.Ik heb een aantal schubs gehad, met als gevolg wat restschade. Er zijn sommige dingen, die niet meer kunnen, zoals b.v. hardlopen. Nu ben ik daar niet echt rouwig om, want dat vond ik toch al niet leuk. Ver lopen is ook lastig, maar met regelmaat even zitten is dat prima op te lossen. En blaasproblemen heb ik ook, net zoals veel andere MS-ers. Naast deze wat mindere dingen zijn er gelukkig heel veel meer leuke dingen. Na 6 jaar Multiple Sclerose kan ik eigenlijk nog erg veel. Ik focus mij dan ook op alles wat goed gaat.

Ik werk nog gewoon, nou ja, 6 uur per dag. Ik heb ook wel geluk dat ik een werkgever heb die erg gemakkelijk met het hele “Multiple Sclerose-verhaal” omgaat. Verder vind ik bewegen/sporten erg fijn en belangrijk. Hardlopen gaat dus niet, fietsen gelukkig wel. Dus leef ik me regelmatig heerlijk uit op de mountainbike  op de dijk langs de Waal. Soms is het ook wel lekker om niet zelf te hoeven trappen, maar is het wel super om op maar 2 wielen rond te rijden. Daar heb ik dan de motor voor. Mijn lust en mijn leven. Ik ben ook erg blij dat motorrijden nog kan. Fietsen en motorrijden zijn van die momenten, dat je de Multiple Sclerose even lekker kunt vergeten. Gelukkig doe ik dat vergeten eigenlijk nog wel veel vaker, als ik lekker de kroeg in duik, uit eten ga met vrienden of tijdens een vakantie.

Want ook die staat weer voor de deur. In Nederland wordt het weer ook steeds beter en kan ik in mijn vrije tijd dus heerlijk de fiets of de mountainbike pakken. Dit jaar zijn mijn vakantieplannen zeer divers. Eind januari ben ik al een weekje op wintersport geweest in Oostenrijk. Heb daar niet geskied, het lopen ging niet zo goed, dus laat staan dat skiën goed gaat. Toch was het in de bergen zijn erg fijn. Daarnaast ben ik net vorige week een week weg geweest naar Lunteren, met de Zonnebloem LinQ (Zonnebloem, maar dan voor mensen tot 45 jaar). Ben als vrijwilliger mee geweest en heb dus de deelnemers geholpen met van alles en nog wat.

 In de zomer ben ik eigenlijk van plan om met de motor  naar Italië te gaan. Eerst lekker door de Alpen rijden, dan de Dolomieten en dan genieten in Toscane. Maar ja, dat is een plan, kijken wat daarvan terecht komt. En och ja, begin augustus nog naar Noorwegen toe, hele goede vrienden en mijn petekind opzoeken. Heel veel vakantie alles bij elkaar dus, maar dat mag ook wel, nadat ik vorig jaar geen vakantie heb gehad.


Heb dus het plan om het dit jaar eens helemaal anders aan te pakken dan vorig jaar, en ik ben best al op de goede weg:). Wel vraagt dat voor mij nu nog de nodige voorbereidingen. Ik moet immers nadenken over het meenemen van mijn medicijnen en eventuele zaken als medische hulp in de landen waar ik doorheen wil reizen. Ik hoop dat mijn verhaal anderen wellicht inspireert om lekker te genieten van de zomer, ondanks Multiple Sclerose.

Marc Cremers